16-årig åtalad för bombplaner

Den 16-årige pojke som sitter häktad misstänkt för att planerat att döda lärare och elever på Slottsstadens skola i Malmö åtalades idag för stämpling till mord. Ytterligare en pojke, 17 år gammal, åtalades också för samma brott, han har erkänt och är försatt på fri fot.

Listan på de brott som 16-åringen är misstänkt för kan göras lång: olaga hot, framkallande av fara, vapenbrott, sexuellt ofredande, barnpornografibrott, överfall, stöld, anstiftan till misshandel, häleri - och det som gör att det enligt åklagare Anders Petersson inte handlar om någon vanlig ungdomsbrottslighet är just misstanken om att 16-åringen planerat en massaker på elever och lärare.

Av pojkens datordagbok framgår att 16-åringen och hans 17-årige kamrat planerat detonera hemmagjorda sprängladdningar i skolan och skjuta ner och döda så många som möjligt, enligt polisen var 16-åringens mål att döda mellan 25 och 30 personer. Den planerade attentatsdagen kallade han för den stora festen.

I åtalet görs paralleller till skolmassakern på Columbine High School i Colorado i USA för fem år sedan. I 16 åringens dator fann polisen ritningar över Slottsstadens skola och hur attentatet skulle utföras. Men det vapen som polisen fann hemma hos den misstänkte 16-åringen är inte ett automatvapen, utan ett vapen som måste laddas om efter varje skott. De kemikalier man fann och som skullle vara ingredienser till en bomb var förutom en burk krut kemikalier man kan hitta i de flesta städskåp: bland annat kaustiksoda, aceton och tre kg grillkol. Statens kriminaltekniska laboratorium har inte undersökt den eventuella sprängkraften i ingredienserna, polisen tekniker har däremot konstaterat att det skulle gå att göra en sprängladdning av materialet. 16-åringen förnekar brott. Rättegången inleds i nästa vecka. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista