Borrning efter giftrester i bostadsområde

På måndag kommer jordprover att tas i bostadsområdet Silvervik i Malmö. I flera år har de som bor i området misstänkt att deras mark är förorenad. Och nu kommer tester att tas för att se om giftigt avfall finns i marken på det område där företaget Gullviks Fabriks AB en gång låg.

Gullviks Fabriks AB var verksamma mellan 1920-1974 och verksamheten omfattade bland annat smörjolja, konstgödsel och färg. Företaget köptes av Bayer 1976 som sålde det år 2002. Men området vid Silvervik såldes av Gullviks redan 1974 det vill säga innan företaget ägdes av Bayer. Så Bayer har aldrig ägt den marken, men i enighet med miljölagstiftningen och i egenskap av tidigare ägare av Gullviks så finansierar Bayer den provtagning som kommer att börja på måndag.

– Vi letar efter tungmetaller, lösningsmedel och oljor. Det är farliga ämnen som kan vara cancerframkallande, säger Ola Hansson från företaget Sweco som leder provtagningarna.

11 hål på ca 2,5 meters djup kommer att borras, vilket de boende inte tycker räcker. De vill istället att man borrar på fem meters djup för att de misstänker att de är där de begravda gifterna kan finnas

Finns det risker så gör man ytterliggare undersökningar, och sanerar om det behövs, säger Tomas Nilsson är miljöinspektör på Miljöförvaltningen i Malmö.

Svaren från provtagningarna beräknas bli klara i slutet av augusti. Och skulle man behöva sanera så lovar tyska Bayer att stå för notan.

– Ligger det inom vårt juridiska ansvar så står vi för det, säger Burkhard Leiderman, vd för Bayer i Norden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista