Kriscentrum för barn öppnar i Malmö

Antalet polisanmälda fall av barnmisshandel har ökat dramatiskt de senaste fem åren. I Malmö har misshandelsfallen mer än fördubblats. Därför öppnar nu Sveriges första kriscentrum för barn och ungdomar i särskilda lokaler i Malmö.

Tanken är att myndigheterna skall komma till barnen, inte tvärtom. Barn som utsatts för våld eller sexuella övergrepp får först träffa socialsekreterare, som sedan samordnar kontakten med polis, åklagare och rättsläkare. Om det krävs rättsläkare, videförhör med polis eller kontakt med åklagare och advokat görs allt på plats. Miljön skall kännas trygg för barnen, de skall kunna göra sin röst hörd och få den hjälp de har rätt till Och det kan i sig leda till bättre brottsutredningar. 

– Varje år anmäls ca 250 fall av barnmisshandel i Malmö, runt 40 fall av sexuella övergrepp och mellan 40 och 60 våldtäkter. Den grövre brottsligheten skall prioriteras, men målet är att kriscentrum för barn och ungdomar skall klara av att ta emot alla. Kommissarie Anna Gustavsson tror att mörkertalet kommer att minska genom att fler barn och personal vid andra myndigheter vågar anmäla övergrepp och misshandel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista