Ung vänster får stöd för sabotage

Ung vänster får nu stöd från både moderpartiet och miljöpartiet för sitt sabotage av Sverigedemokraternas annonskampanj inför valet till Europaparlamentet.

Sverigedemokraternas valkampanj på Malmös stadsbussar har vållat reaktioner och tidigare i veckan rev medlemmar från Ung Vänster ner affischer från ett par bussar. Sverigedemokraterna har polisanmält det som sabotage.

– Det vi tycker är viktigt är att markera är att Sverigedemokraterna står för en rasistisk politik. Vi förstår chaufförernas reaktion, som inte vill köra de bussar som har den reklamen, säger Vilmer Andersson (v), vice ordförande, regionala utvecklingsnämnden.

Inför valet 2002 stoppades nationaldemokraternas kampanj på bussarna i Helsingborg av kollektivtrafiknämnden. Sverigedemokraternas kampanj inför EU-parlamentsvalet har ännu inte varit uppe på malmöpolitikernas bord. Vissa av de aktuella affischerna har nu slitits ner av både busschaufförer och medlemmar ur Ung vänster. Något som Vilmer Andersen stödjer.

– Det tar jag som ett uttryck för civil olydnad när andra alternativ inte har varit möjliga att använda, säger Vilmer Andersson

Men han är kritisk till att facket inte fått uttala sig i den här frågan.

– Det är en offenlig verksamhet, det är till 70 procent invandrare som kör bussarna och därför begriper jag inte varför man inte har tagit upp den här frågan med de fackliga företrädarna.

Men är inte detta priset vi får betala för yttrandefriheten, att alla partier får uttrycka sin åsikt?

– Vi bestämmer själva som säljare vem vi vill sälja reklamplatsen till. Det beror på vilken policy vi har, den har man nu ändrat utan att det har diskuterats, säger Vilmer Andersson.

Även miljöpartiet ställer nu krav på att Sverigedemokraternas affischer ska tas bort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista