Teatrar byter uppsättningar

Malmö opera- och musikteater och Helsingborgs stadsteater har långt framskridna planer på att byta uppsättningar med varandra nästa år. Tanken är att Helsingborgs familjeföreställning av Askungen ska gästa Storan i Malmö. I utbyte ska någon av Malmös operor uppföras i Helsingborg.

– Det tycker vi ska bli väldigt spännande, förhoppningsvis inte bara för oss utan också för Malmöbarnen, säger Göran Stangertz, chef för Helsingborgs stadsteater.

Tanken är ju att ni ska gästa Storan, men är inte den väldigt stor för den här uppsättningen?

– Nej, det tror jag inte. Jag har ju själv spelat och regisserat där, och jag vet att det inte är det där jättegapet som vissa är så förskräckta inför, säger han.

Malmö får Askungen
Meningen är att Askungen ska gästa Malmö någon gång i februari, efter att den är färdigspelad i Helsingborg. Vilken operauppsättning Helsingborg får i retur är ännu inte bestämt. Men det blir en mindre uppsättning med en orkester på runt 35 musiker, och Göran Stangertz är övertygad om att det finns publikunderlag för ganska många föreställningar.

Mångfald kryddar
Helsingborgs stadsteater har tidigare diskuterat samarbete med Malmö dramatiska teater, men Göran Stangertz ser inget problem med att nu samarbeta med Malmö opera- och musikteater istället.

– Mångfald tillför kulturlivet extra krydda, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista