Brist på regn hotar grödor

Bristen på regn ställer till det för många lantbrukare i Skåne just nu. På många håll har det knappt kommit något regn alls den senaste månaden. Ingvar Svensson är lantbrukare söder om Kristianstad och för honom och många av hans kolleger börjar torkan bli ett allvarligt problem.

Ingvar Svensson har än så länge hållit katastrofen borta med hjälp av konstbevattning, men det är dyrt och tar mycket tid. På sina gårdar har han totalt 400 hektar mark till växtodling och 100 hektar bete. Både bete som grödor är i stort behov av vatten just nu. I Kristianstad kommun kom det bara 17,1 millimeter regn under maj månad, normal nederbörd i maj är 42 millimeter, även i Ängelholms kommun har det nästan bara regnat hälften av vad som är normalt, däremot har det regnat något mer än normalt i Hässleholm och Osby. På Österlen har det varit normal nederbörd, fast regnet har kommit i skurar och väldigt ojämnt. Ett annat problem är att det varit väldigt blåsigt och just nu är det kärvt ut för många grödor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".