Invandrare utbildas till poliser

Behovet av poliser med invandrarbakgrund i är stort i Malmö. Men kraven är hårda för att komma in på Polishögskolan. Därför har arbetsförmedlingen i Malmö startat en förberedande utbildning för personer med invandrarbakgrund som vill bli poliser. Idag startade utbildningen. Jasminka Badurina är en av de 34 i klassen.

– Yrket lockar, jag tycker att samhället har blivit våldsamt. Jag är tvåbarnsmamma och vill gärna hjälpa till att göra samhället tryggt, säger hon.

Under sex månader ska de förberedas för testet till Polishögskolan och det är inte bara teoretiska ämnen som svenska matte och samhällskunskap som står på schemat utan också fysisk träning flera gånger i veckan.

34 personer går utbildningen och Johan Melén som är utbildningskonsult på Eductus, det företag som ger utbildningen, säger att man hade dubbelt så många sökande men att man har valt ut de som har bäst förutsättningar för att klara intagningsprovet på Polishögskolan.

Jasminka Badurina har sökt polishögskolan tidigare men kuggades på svenskprovet. Hon tror att det kommer gå bra nästa gång för hon vill verkligen jobba som polis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista