Stadsjeepsboom ger Haldex uppsving

Att Volvos stadsjeep XC90 har blivit Sveriges enskilt största exportvara, och produktionstakten har höjts till 90 000 bilar per år, har stor betydelse även för de lokala underleverantörerna. Haldex i Landkrona har fått anställa mer personal för att klara den ökade efterfrågan.

Haldex Traction AB i Landskrona som tillverkar delar till Volvos stadsjeep XC90, har i och med jeepens succé fått anställa mer personal. I dag arbetar ungefär en fjärdedel av de 200 anställda med tillverkningen av delar till stadsjeepen.

– Eftersom vi levererar vårt AWD-system så påverkas vi positivt av att Volvo säljer fler bilar. För varje tiotusental bilar Volvo säljer mer får vi anställa 3-5 personer i vår produktion, säger Ulf Ahlén, VD Haldex Traction AB.

Haldex som från 1998 till idag har ökat sin personalstyrka med drygt 160 personer, tillverkar en beståndsdel i AWD-systemet som finns i Volvos stadsjeep. Det är en koppling som automatiskt för över kraften från framhjulen till bakhjulen och på så vis ger fyrhjulsdrift när det behövs. Men trots Volvos framgångar med stadsjeepen så finns det en annan kund som är ännu mer betydelsefull för Haldex Traction.

– Det som påverkar oss mer är den produktion som är på gång till Ford i USA som kommer att kräva ett tiotal personer i vår produktion, säger Ulf Ahlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista