Burlöv

Nya avgångar och påhopp i politiken

1:50 min

Turbulensen inom kommunpolitiken i Burlöv fortsätter. Dagen efter att Nils Holmquist och Marie Wahlgren från fyrklövern valdes till ordförande respektive förste vice ordförande i tekniska nämnden väljer de att avgå.

– Här är min avsägelse från vice ordförandeskapet i tekniska nämnden, säger Marie Wahlgren och räcker över ett papper till receptionisten i kommunhuset i Burlöv.

Katja Larsson behåller ordförandeposten i kommunstyrelsen i Burlöv, det står klart efter gårdagskvällens KS-möte. Socialdemokraterna behöll också ordförande samt viceordförandeposterna i alla nämnder utom tekniska som gick till fyrklöverns kandidater. Marie Wahlgren avsade sig idag videordförandeskapet.

– Vi kan inte vara i opposition om vi samtidigt sitter som ordförande i nämnder och styrelser, det hade man kanske kunnat göra om man hade trott att man var omgiven av politiker som står för sina ord, något som socialdemokraterna nu har visat att man inte gör, säger hon.

Att Socialdemokraterna röstade på en kandidat från Allianspartiet, som har ett valtekniskt samarbete med Sverigedemokraterna, menar fyrklövern visar att de får stöd av SD och att de brutit en överenskommelse man länge haft om hur ordförandeposterna ska fördelas.

– Dom sviker sina väljare genom att samarbeta med Sverigedemokraterna och dom sviker oss genom att bryta vår överenskommelse, menar hon.

Men socialdemokraternas Katja Larsson menar att fyrklövern själva bröt överenskommelsen när man valde att kandidera till ordförandeposter i nämnder. Hon håller inte heller med om att man genom att rösta på Allianspartiets kandidat stödjer SD.

– Nej, det tycker inte vi. Det är en allianspartist och en duktig sådan just i kultur och fritidsnämnden, säger hon.

Hon menar också att moderaterna själva har en valsamverkan med Sverigedemokraterna i kyrkorådet i Burlöv.

– Vi har fått massa kritik och man säger att vi har ett samarbete med Sverigedemokraterna, vilket vi inte har, medan de själva då har det i kyrkorådet, säger hon.

På en presskonferens tidigare idag kommenterade fyrklövern sitt samarbete med SD inom kyrkan som att det inte rör kommunpolitikerna och att man inte riktigt vet något om det.