HSB Malmös styrelse sitter kvar

Styrelsen för HSB Malmö sitter kvar. Vid en extrastämma på lördagen gav ombuden styrelsen fortsatt förtroende.

Extrastämman genomfördes med anledning av de ekonomiska problemen med bygget av Turning torso i Västra Hamnen i Malmö.

Behöver generationsskifte
Snezana Lofteborn som sitter i styrelsen för bostadsrättsföreningen Tornfalken, var en av dem som röstade emot att den styrelsen skulle sitta kvar. Hon hade velat se en ny styrelse med yngre medlemmar. Det behövs ett generationsskifte.

– En del av dem har suttit alldeles för länge och de skyddar varandra. Jag är medveten om att det är starka ord men det är min uppfattning. Är man medlem i en styrelse bär man på ett ansvar, då skall man stå för det, säger Snezana Lofteborn.

Vågade inte rösta emot
Hon tror att det var många som egentligen hade velat se att HSB Malmö fick en ny styrelse, men som inte vågade rösta emot.

– Det är min uppfattning efter att ha varit på de senaste stämmorna säger hon. Den äldre generationen vågar inte säga ifrån.

Örbäck blev droppen
Det som gjorde att Snezana Lofteborn själv förlorade den sista gnuttan förtroende för styrelsen var att man i februari höjde före detta VD:n Johnny Örbecks lön med 37 000 kronor i månaden, bara för att några månader senare sparka honom från VD-posten.

– Jag tror inte att man varken behöver vara ekonom eller föreningsaktiv för att förstå att det är för kort period som allt detta sker inom, först lönen och sedan anser man att han har begått fel. Det stämmer inte med de förklaringar som styrelsen gett, säger Snezana Lofteborn.

Tora Dahlström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista