Ungdomar arbetar gratis i hopp om jobb

Väletablerade restauranger i centrala Malmö utnyttjar gratisarbetande ungdomar. De får provjobba under en dag utan att få betalt med hopp om att få sommarjobb.

Maria har provjobbat jobbat på flera ställen i centrala Malmö men någon lön när hon provjobbat har det inte varit tal om.
– Ibland så är det väl uttalat att man får, ja helt enkelt komma dit och jobba gratis. Och i andra fall är det väl mer outtalat att man, ja att det bara förväntas av en, men det är inget man diskuterar över huvud taget.

Just nu håller restaurangerna och barerna på att rekrytera personal till sommarsäsongen. För många av de som söker jobb blir det en återvändsgränd. De får under en dag fått jobba utan introduktion, utan lön, utan att vara försäkrade och utan att få nåt jobb.

P4 Radio Malmöhus har talat med fler personer som kan berätta att de råkat ut för samma sak som Maria. Bilden som växer fram är att krogarna systematiskt utnyttjar personer som provjobbar gratis och att det rör sig om etablerade ställen i centrala Malmö.

Leif Holmström, branschchef på arbetsgivarorganisationen Sveriges hotell och restaurangföretagare, säger att de inte kan göra mer än att informera sina medlemsföretag om att detta inte är tillåtet.
– Vi förväntar oss att våra medlemmar följer kollektivavtalet.

Fredrik Svenningsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista