Blockad mot privata vårdföretag

Klockan tolv natten till tisdagen inleder fackförbundet kommunal en blockad mot de privata vårdföretagen. Det är en övertids- och nyanställningsblockad.  Bakgrunden är att de privata vårdarbetsgivarna inte velat skriva på medlarnas slutbud i löneförhandlingarna. Slutbudet som arbetsgivarna sa nej till var ett avtal på 13 månader med en genomsnittlig löneökning på lägst 480 kronor, samt ett avtal om lägsta lön på 13 000 kronor i månaden från den 1 januari 2005.

I Skåne berörs cirka 1200 anställda på 79 arbetsplatser. På Kommunal väntar man sig att få in dispenser från bland annat ambulansförarna som kommer påverkas av varslet. De som däremot inte berörs är läkarmottagningar och personliga assistenter.

Vårdföretagarna är kritiska till att kommunal kräver högre löner för de privat anställda vårdarbetarna än de som är offentligt anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista