Lundapastor inför rätta för förfalskning

Pastorn i frikyrkoförsamlingen Messias i Lund ställdes idag inför rätta. Mannen ska ha förfalskat sin hustrus namnteckning för att ta ett lån på 250 000 kronor. Åklagaren yrkar på villkorlig dom och böter, eftersom pastorn tidigare är ostraffad. Domen kommer den tjugoförste juni.

Det var när pastorns fru besökte banken i ett helt annat ärende som hon fick veta att deras gemensamma hus hade belånats med ytterligare 250 000 kronor.

Pastorn medgav i rätten att han hade skrivit under med sin frus namn, men hävdade att han tog för givet att hon skulle gå med på det, eftersom hon ”alltid älskat församlingen”, detta trots att paret ligger i skilsmässa och hustrun flera gånger bett honom flytta ut ur villan.

Pengarna skulle enligt honom gå till ett skolår utomlands för deras gemensamma dotter och till att bekosta en minigolfbana som församlingen planerat. Men hela summan har inte gått dit, utan stora delar har gått bland annat till pastorns pensionsförsäkring och till en resa som pastorn gjorde till Kongo.

Enligt hustrun måste det ha stått klart för honom att hon inte ville ta något lån tillsammans med honom, och åklagaren hävdade i sin slutplädering att det faktum att han inte på något sätt försökt kontakta henne under hennes utlandsvistelse visar att bedrägeriet var medvetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista