Uppgörelse om utländska byggjobbare

Företaget Huskoncept i Skåne och fackförbundet Byggnads kommer inte att mötas i arbetsdomstolen på onsdagen som planerat. Parterna har istället kommit överens om en uppgörelse.
– Vi kom överens om att ingen rättegång ska hållas, säger Gunnar Ericson som är avtalssekreterare på Byggnads.

I december i fjol inledde fackförbundet Byggnads i Malmö en blockad mot företaget Huskoncept. Facket krävde att bolaget skulle teckna kollektivavtal för de polska byggnadsarbetare som utförde arbete åt företaget. Men det vägrade Huskoncept att göra. De menade att de polska byggarbetare som jobbade åt dem var egna företagare med F-skattsedel som därför lydde de inte under svenska kollektivavtal. Så blockaden inleddes och bolaget svarade med att stämma facket inför arbetsdomstolen, AD, och kräver nu skadestånd.

Interimistiskt beslut
Redan i slutet av januari tog AD ett så kallat interimistiskt beslut i frågan. Det vill säga ett beslut i väntan på att målet ska avgöras. Och där ger AD Byggnads rätt att genomföra blockaden. AD gjorde bedömningen att Huskoncept åtminstone haft en anställd, och att Byggnads därför hade möjlighet att sätta företaget i blockad.

Byggnads gick man med på en uppgörelse om att inte hålla någon rättegång eftersom frågan om de polska byggarbetarna anställningsförhållanden inte skulle behandlas.

Vägledande dom välkommen
– I och med att Huskoncept inte längre använder sig av den här typen av arbetare så skulle frågan aldrig vara aktuell. Vilket är synd eftersom vi skulle välkomna en vägledande dom i den här frågan, säger Gunnar Ericson.

David Rasmusson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista