Lund

Kontroller stoppar dopning i Lund

1:25 min

Allt fler personer misstänks för dopningsbrott i Lund. Polisen satsar nu därför på att göra fler kontroller på gymmen i stan. Och det ger resultat.

– Jag anser, som många andra, att idrotten ska vara ren. Därför är det rätt att de gör fler kontroller, säger Niklas Persson som studerar i Lund och som tycker att polisens satsning är en bra idé.

De senaste fem åren har polisen misstänkt ungefär 7-15 dopingbrott per år, men antalet misstänkta har nu blivit dubbelt så många.

– I år ligger vi på trettio brott per år, och även om det är ganska små siffror i sammanhanget så är det en stor procentuell ökning, säger Stefan Svensson, gruppchef på ungdoms- och narkotikagruppen i Lund.

Polisen kommer därför att göra fler kontroller på både bodybuildingtävlingar och under vanliga träningspass på gym.

– Lite av tanken med det här jobbet är att förebygga och avskräcka folk från dopning. De ska hela tiden veta att vi kan dyka upp och göra kontroller.

Målet är att besöka de flesta gymmen i stan ungefär en gång per månad. Polisen kommer också att gå på tips när de ger sig ut för att hitta en misstänkt.

– Jag kan väl påstå att de som vi tar in är tjugo år och uppåt, men jag hoppas att vi ska hitta yngre personer genom de tips som vi förhoppningsvis kommer få in. Det är framför allt dem vi vill satsa på.

På gymmet Gerdahallen i Lund jobbar Anders Faager som är positiv till polisens satsning. Gymmets egna dopningskontroller har nämligen gett resultat.

– Man ser att folk som är väldigt stora försvinner härifrån helt plötsligt, säger Anders Faager.