Friskolor konkurrerar ut gymnasier

Stora förändringar är att vänta för gymnasieskolorna i Malmö. I takt med att fler och fler elever väljer att gå på fristående gymnasieskolor så vill man i Malmö lägga fler utbildningar under samma tak för att spara pengar. Det här kan innebära att flera skolor får flytta eller läggas ner.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Agneta Eriksson är ordförande i utbildningsnämnden.

– Vi har en kraftig överkapacitet på antalet elevplatser i den kommunala gymnasieskolan. Vi måste anpassa oss efter den verklighet som vi lever i, säger hon.

Den här utredningen inleddes redan i fjol. Då var det Öresundsgymnasiet som var nära att läggas ner. Men efter en våg av protester så drogs förslaget tillbaka.

I fredags fick berörda rektorer ta del av underlaget till förändringar som utbildningsnämnden ska ta ställning till till hösten. Enligt Agneta Eriksson så har rekoter och andra skolledare själva varit djupt involverade i att ta fram det här förslaget.

Bland alla förändringar så föreslås det bland annat att Vingaskolan med hantverksgymnasium läggs ner helt eller delvis och att samtliga gymnasieskolor vid Triangeln flyttas som en konsekvens av bygget av Citytunneln. Agneta Eriksson vill inte gå in på detaljer i förslaget men säger att det är konkurrensen från friskolorna som tvingar Malmö stad till de här åtgärderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista