Forskare: "Så lyckas du med nyårsbubblet"

1:43 min

Nu är det vetenskapligt bevisat hur du får fram de perfekta bubblorna i nyårsskumpan. Forskare i ytkemi vid Kungliga Tekniska Högskolan har testat, kruxet är att få till riktigt små och fina bubblor som stannar länge i glaset. Lösningen heter, ordentligt rena glas.

I ett skumpaglas med lite föroreningar på insidan tenderar bubblorna att bli kvar på glasets yta där de snabbt växer sig stora, pyser iväg och försvinner. Häller man skumpa i ett riktigt rent glas släpper bubblorna istället kvickt från glasets yta och stannar kvar längre i själva drycken. Där fortsätter bubblorna att vara små.

– Små fina bubblor är bäst i och med att när man dricker champagne, de spricker på tungan och ger en lite syrig smak, säger Bruce Lyne, professor i ytkemi vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm

Forskarna har testat hur det blir om man använder ett extremt rent glas, som rengjorts från alla föroreningar i en så kallad plasmagenerator. Resultatet blev mängder med små fina bubblor när man hällt upp drycken, mycket mindre än bubblorna i ett lätt nedsmutsat glas. 

Det går att få det perfekta bubblet hemma också, enligt forskarna. Tricket är att diska väl. Torka inte med bomullshandduk, för den släpper ifrån sig partiklar som drar till sig bubblor som sen expanderar, använd linnehandduk, tipsar Bruce Lyne och hans kollegor.

– Och det lämnar kvar nästan ingenting på glasytan.

Vad ska mänskligheten ha för nytta av det här?
– Ja, jag tror att champagne är ett stort nöje och det ska vara en underbart levande känsla på tungan och de här små bubblorna är en stor del av den känslan som man har när man dricker champagne, säger Bruce Lyne.

Hugg halsen av champangen

#text=4268747#nyårsaftonens dryck. Ska allt gå rätt till öppnar du flaskan genom sabrering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.