Industrifacket varslar 300 i Skåne

Industrifacket varslar nu om stridsåtgärder för sina medlemmar inom tvättindustrin. Varslet gäller en blockad mot övertid, mertid och nyanställningar och berör ungefär 300 medlemmar i Skåne.

– Det handlar om villkoren för våra lågavlönade som till 75 procent är kvinnor, har mycket deltid, mycket visstidsanställningar och även har tuffa arbetsförhållanden, säger Kurt Walther, avtalssekreterare på Industrifacket.

Låglöneyrke
Snittlönen för en tvätteriarbetare ligger idag på runt 16 300 kronor i månaden, vilket gör dem till några av de allra lägst avlönade industriarbetarna.

Förutom lönefrågorna spelar arbetsmiljön en stor roll, och enligt förbundet var arbetsgivarnas bud en klar försämring av de rådande kollektivavtalen både vad gäller arbetstider och semestervillkor.

Berendsen största lokala arbetsgivaren
Den största berörda arbetsgivaren i Skåne är Berendsen, som har runt 175 anställda på anläggningar både i Malmö och Helsingborg.

Kurt Walther säger att övertids- och nyanställningsblockaden kommer att slå olika beroende på hur organisationen ser ut på de olika arbetsplatserna, och han är inte främmande för att stridsåtgärderna kommer att trappas upp.

– Vi kommer inte bara ligga still på ett sådant här varsel om det inte händer något, säger Kurt Walther.

Om det går så långt att det blir konflikt börjar den klockan 06.00 den 18 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista