Krutmöllan får fortsätta verksamheten

Miljööverdomstolen avslog överklagandena. Köttmjölsfabriken i Krutmöllan utanför Kävlinge får fortsätta sin verksamhet trots kommunens motstånd och protesterna mot lukten från anläggningen. Det här betyder att Konvex får bedriva verksamheten till och med 2010, och när det gäller högriskavfall till 2006.

Miljöchef Björn Sanzén i Kävlinge är besviken.

– Vi hade hoppats att kävlingeborna skulle få litet bättre luft framöver, säger han.

Båda parter hade överklagat miljödomstolens utslag som innebar att Konvex får bearbeta 80 000 ton djurkadaver om året. Tillståndet gäller till och med 2010 med undantag för högriskavfall, alltså vissa kadaverdelar respektive nödslaktade och självdöda djur. Där gäller tillståndet endast till och med 2006.

Bolaget vill häva tidsbegränsingen för allt utom högriskavfallet medan kommunen ville att 2006 skulle gälla för hela verksamheten. Men det tyckte Miljööverdomstolen ligger för nära i tiden. Nu kommer lukten att bestå menar Björn Sanzén, för det spelar inte någon roll vad om bolaget minskar utsläppen.

– Det kommer aldrig att kunna bli luktfritt från den här typen av anläggningar, säger han.

Det är inte bestämt om Kävlinge kommun ska överklaga domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista