Rättegång inledd efter skolbombhot

Idag inleddes rättegången mot den 16-årige pojke som misstänks för att planerat att döda lärare och elever på Slottsstadens skola i Malmö. Han åtalas bland annat för stämpling till mord. En 17-årig kamrat åtalas för samma brott.

Han är lång och gänglig, sitter framåtlutad med huvudet vänt bort från journalister och åhörare. En 16-årig pojke som i sin datordagbok beskriver hur han och hans kamrat skall detonera hemmagjorda sprängladdningar på Slottsstadens skola och döda så många elever och lärare som möjligt. Attentatsdagen kallar han för ”Den stora festen”, han hoppas döda minst 25 personer och nämner skolmassakern vid Columbine High School i Colorado i USA.
– Det var bara snack, säger han i polisförhören. Åklagaren skall nu under sex rättegångsdagar försöka bevisa att han menade allvar. Rätten beslutade att förhandlingarna skall hållas bakom stängda dörrar och journalister och åhörare fick lämna den överfulla salen.

Listan på de brott 16-åringen misstänks för är lång: olaga hot, sexuellt ofredande, barnpornografibrott, anstiftan till misshandel, rån, vapenbrott och det som gör att det enligt åklagare Anders Petersson inte handlar om någon vanlig ungdomsbrottslighet är just misstanken att 16-åringen planerat en massaker på elever och lärare.

Förutom pojkens egna beskrivningar i sin datordagbok och hans 17-årige kamrats erkännande som bevis, finns också ett beslagtaget jaktgevär och ingredienser som enligt polisen kan användas för att tillverka en sprängladdning. Bara snack eller allvar? Det är frågan rätten skall ta ställning till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista