Kommunernas sophantering kartlagd

Det är stora skillnader hur de skånska kommunerna hanterar fastighetsnära hämtning av återvinningsbara produkter, trädgårdsavfall och grovsopor. Det visar en kartläggning som Villaägarnas Riksförbund gjort. I Skåne län har samtliga kommuner utom Båstad, Landskrona, Vellinge och Svalövs kommun deltagit i undersökningen.

Kartläggningen visar om de skånska kommunerna ger sina invånare bra förutsättningar för att källsortera återvinningsbara produkter. Och villaägarnas riksförbund konstaterar att det ser ganska dystert ut i många kommuner. På många håll så finns inte fastighetsnära hämtning utan villaägaren är hänvisad till en återvinningsstation.

Gunilla Wachtmeister som är regionchef för Villaägarna Region Syd säger att konsekvensen blir att många upplever det som besvärligt att ta sig till återvinningsstationen och därför struntar i att källsortera. Hon säger att förutsättningarna måste förbättras.

I kartläggningen undersökte man om kommunerna hämtar tidningar, kartong och wellpapp, glas, miljöfarligt avfall och övrigt avfall. Och man har undersökt om kommunen hämtar utan avgift, mot en extra avgift eller om de inte hämtar över huvudtaget.

Resultatet av kartläggningen visar att Helsingborgs kommun hämtar alla produkter utan kostnad medan bland annat Malmö kommun, Ystads kommun och Tomelilla kommun inte hämtar avfall överhuvudtaget. Sammanfattningsvis kan man säga att tidningar hämtas vid fastighet i fler än hälften av kommunerna i undersökningen. Glas, övriga förpackningar, kartong och wellpapp hämtas också i ett flertal kommuner. Miljöfarligt avfall hämtas däremot bara i fyra av 29 kommuner.

I januari 1994 så infördes en produktansvarslag som innebär att producenter av bland annat plats, metall, tidningar, kartong, wellpapp och glas ansvarar för att det finns ett fungerande insamlingssystem. Dessutom har de i uppdrag att sprida information om sortering och insamling. Men enligt Villaägarnas Riksförbund fungerar inte detta idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".