Öresundsintegrationen ökar långsamt

Integrationen i Öresundsregionen går fortfarande trögt. Årets öresundsindex, mätt av Öresunds Industri & handelskammare, visar en knapp ökning från föregående år. Det är fjärde året som integrationen mäts i området. För att kunna mäta integrationen har man ställt upp ett index där 100 motsvarar full integration och idag ligger den på 60, vilket är en liten ökning jämfört med tidigare år.

Stephan Müchler som är VD för Sydsvenska Handelskammaren tror att det behövs politiska initiativ för att något ska hända:

– Politikerna behöver fatta beslut om skattefrågor och arbetsmarknadsfrågor. De har inte fattats under året, därför går det fortfarande trögt, säger han.

Samarbetet mellan företagen på båda sidor ökar liksom trafiken mellan länderna. Det är fler som pendlar med både tåg och bil. Men handeln mellan länderna minskar, liksom förväntningarna hos företagen att i framtiden etablera sig på andra sidan bron.

Med dagens takt kommer det att ta 30-40 år innan regionen är fullt integrerad. Politisk handlingskraft är det som krävs och Stephan Müchler förslår att Ilmar Reepalu som ny Öresundsminister.

– Det finns inget engagemang i Stockholm för frågan, och det saknas kunskap. En man som brinner för frågan är Ilmar Reepalu, han skulle passa utmärkt som Öresundsminister, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".