Privat psykiatri gav fler besök

Antalet besök inom öppenpsykiatrin i stadsdelarna centrum och limhamn i Malmö har ökat kraftigt sedan den privatiserades för ett halvår sedan. Konsekvenserna har blivit att de andra stadsdelarna har fått mindre pengar till sin öppenvård.

– Det är en väldigt tydlig signal om att behovet är större än den tillgång man haft tidigare på resurser. Det finns ett väldigt mycket större psykiskt illamående än vad man kanske tidigare trott, säger områdeschefen Herman Holm på psykiatri vid Universitetssjukhuset MAS i Malmö.

Anledningen till ökningen är inte att behovet av öppenvård har ökat, utan att två stadsdelar fått fler besökare när den öppna psykvården las ut på entreprenad. Då togs 30 miljoner kronor från den offentliga vården för att betala för vården hos den privata vårdgivaren.

Men problemet för den offentliga psykvården är de 30 miljonerna räckte till mer än bara öppenvård för stadsdelarna Centrum och Limhamn, så de får resurser från andra stadsdelar. Stadsdelar som till exempel Rosengård och Södra innerstaden har ett betydligt större behov av öppenvård.

Dessutom har man varit tvungna att spara mer, bland annat har man fått stänga en slutenvårdsavdelningen med tio platser.
– I en del fall innebär det här att personer får skrivas ut ifrån sjukhuset innan de har blivit återställda och får ibland skrivas ut i ett ganska dåligt skicka, säger Holm.

Fredrik Svenningsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista