Concordia

Sanering ger bensinångor i Malmö

Bensinångorna ligger just nu täta över delar av centrala Malmö. Så täta att några av de boende i tvingats flytta. Anledningen är saneringen av förorenad mark i kvarteret Concordia. I området som ligger helt nära Caroli finns nu en flera meter djup grop där leran är indränkt med olja och bensin.

Där hålet finns nu låg i närmare sextio år Centralgaragets cisterner, och det är från dem som oljan och bensinen kommer. Innan någonting alls kan byggas där måste jorden rensas genom att man helt enkelt fraktar bort den förrenade jorden. Sanering av förorenad mark förekommer ofta, men arbetsplatsen på Baltzarsgatan är lite speciall. Ola Hansson är uppdragsledare på Sweco Viak, som utför saneringen.

Men det är inte transporterna som har ställt till störst problem för de kringboende, utan det är ångorna som frigörs under saneringen som kan vara farliga. Under torsdagen såg sig miljöförvaltningen tvungen att evakuera en gravid kvinna och hennes familj till hotell och miljöinspektör Tomas Nilsson säger till Sydsvenska Dagbladet att det kan komma att bli aktuellt med fler evakueringar.

Men trots problemen det medför tycker Ola Hansson att saneringen måste genomföras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".