Tullen kritisk till skatteförslag

Det blir ingen sänkt skatt på öl och vin, det är bara skatten på sprit sänks. Det kommer regeringens speciella utredare, Kent Härstedt, att föreslå i augusti. Han säger att det är de låga spritskatterna utomlands som är drivande och får svensken att också göra sina inköp av öl och vin utomlands. Men det är inte tullens erfarenhet.

Jan Hedlund är tillförordnad chef för tullens gränsskydd i Skåne.

– Framförallt öl ligger högt i de beslag vi gjort. De senaste beslagen som vi gjort ligger på mellan 500 och 2500 liter öl, sen kommer vinet på mellan 15 och 100 liter, säger han.

Även om man sänker spritskatten, siffran 30 procent har nämnts, så finns en mycket stor marknad kvar, enligt tullen.

Med bibehållen skatt på vin och öl, så blir vinsten vid inköp i Tyskland av en ranson över 5 000 kronor. Vinsten vid spritinköp efter en eventuell svensk skattesänkning blir runt 1 500 kronor. En 30 procentig sänkning av spritskatten i Sverige skulle innebära att en flaska vodka kommer kosta ca 175 kronor flaskan, Tyskland kan man köpa en flaska för runt 60 kronor.

Enligt tullen kommer den stora privatinförseln av alkohol att fortsätta vara mycket lönande:

– De här transporterna väller in, och når ända upp till Sundsvall och Gävle, med både öl, vin och sprit, säger Jan Hedlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista