Bensinångor vid Malmösanering

Två familjer som bor intill den tomt där det gamla Centralgaraget tidigare låg i Malmös centrum har tillfälligt fått lämna sina hem. Det är miljöförvaltningen som beslutat om evakueringen. På tomten pågår just nu sanering av marken som är förorenad av olja och bensin. Under saneringen frigörs bensinångor som kan vara hälsovådliga.

Senast på måndag ska saneringen vara klar och i helgen står arbetet stilla. Det två familjerna har evakuerats eftersom de har bedömts som extra känsliga, i den ena finns ett spädbarn och i den andra en gravid kvinna. Enligt Tomas Nilsson, somär miljöinspektör, finns det ingen anledning för övriga boende att vara oroliga.

– Man kan få huvudvärk av ångorna, men inga bestående men efter den korta exponeringen, säger han.

Problemen som har uppstått vid saneringen är ovanligt stora, beroende på en rad olyckliga omständigheter, bland annat i ventilationen i de intilliggande husen.

Från början hade miljöförvaltningen fått veta att arbetet bara skulle pågå en dag, men föroreningarna var större än väntat, så arbetet har hittills tagit fem dagar, och det hade man ingen beredskap för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".