Revisionsfirma granskar Malmöpsykvård

Privatiseringen av den psykiatriska öppenvården i Malmöstadsdelarna Centrum och Limhamn har lett till att de två stadsdelar i Malmö fått en mycket bra psykiatrisk öppenvård, på de andra stadsdelarnas bekostnad. Och nu ska regionens revisorer granska privatiseringen av den psykiatriska öppenvården.

När psykvården i två av Malmös stadsdelar Centrum och Limhamn privatiserades var tanken att de som besökte den offentliga psykvården skulle flytta över till den privata vårdgivaren. Men så blev det inte, eftersom många inte ville byta vårdgivare.

Konsekvensen har blivit att stadsdelarna Centrum och Limhamn fått en mycket bra psykiatrisk öppenvård, på de andra stadsdelarnas bekostnad. För när de två stadsdelarna, som egentligen inte har det största behovet av psykiatrisk öppenvård, får fler platser, så blir det mindre pengar över till de andra stadsdelarna.

Något som inte var tanken med förslaget från början. Och nu kommer en revisionsfirma på regionens uppdrag att granska privatiseringen av den psykiatriska öppenvården. Revisionen av den psykiatriska öppenvården är klar i augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista