Ska inte köras i onödan. Foto: SVT Bild

Ingen ekonomisk vinst minska falsklarm

De onödiga utryckningarna minskar Malmö brandkårs beredskap vid riktiga larm. Därför försöker brandkåren minska antalet utryckningar vid falsklarm. Men eftersom brandkåren tagit betalt för falsklarm innebär satsningen att räddningstjänstens inkomster minskar med uppemot två miljoner kronor om året och att sparkraven därmed ökar med lika mycket.

Under förra året ryckte Malmö brandkår ut på nästan 1 000 automatiska brandlarm. Men i de flesta fall var det slarv eller ett tekniskt fel som fått larmet att lösa ut. Fram tills nyligen tog brandkåren betalt med mellan 4 000 och 12 000 kronor per falsklarm. Men nu ska antalet onödiga utryckningar minskas och Malmö brandkår rycker bara ut med full styrka till platser som har tillräckligt tillförlitliga larm. Skulle det inte vara någon brand tar brandkåren inte längre betalt vilket leder till sparkrav på räddningstjänsten.

– Det man förlorar i intäkter måste man spara i utgifter, säger Linus Eriksson, chef för räddningstjänstavdelningen på Malmö brandkår.

Men helt utan inkomster från felaktiga larm är inte Malmö brandkår. När det kommer automatiska larm från platser där larmet inte är tillräckligt säkert åker räddningstjänsten bara ut med en mindre styrka. Visar det sig vara falsklarm tar räddningstjänsten betalt med omkring 1 000 kronor. På sikt hoppas räddningstjänsten dock att även dessa anläggningar ska bli tillräckligt tillförlitliga och då kommer även de att slippa avgifter för falsklarm. Då ökar sparkraven på brandkåren ännu mer och det finns alltså inga ekonomiska vinster alls att göra på att minska antalet falsklarm.

– Men vi vinner tid. Tid är för oss väldigt viktig. Tid att öva, att utveckla oss och till att åka ut på skarpa larm, säger Linus Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista