Olaglig spritförsäljning oroar polisen

Den kraftiga ökningen av olaglig starkspritsförsäljningen oroar polisen i Skåne. Försäljning av sprit under disk i närbutiker har blivit ett allvarligt problem inte minst i Malmö, där polisen har slagit till mot 60 butiker som sålt sprit.

– Sista veckan så har vi gripit tre ambulerande försäljare och vi har tömt en närbutik på alkoholvaror som såldes. Vi ser att de här försäljarna riktar sig till ungdomar, säger polisinspektör Christer Thulin på närpolisen i Malmö.

Det här problemet oroar också folkhälsominister Morgan Johansson som vill bekämpa problemet:
– Dels får vi se till att polisresurserna fortsätter att öka men sen också markera att statsmakterna tycker att det här är en väldigt viktigt bland annat genom att höja straffen för langning.

Christer Thulin på närpolisen i Malmö vill också ha ett bättre samarbete med skolorna:
– Vissa skolor är väldigt intresserade av den här problematiken men i det stora hela märker vi inte något större intresse från skolorna.

Samtidigt som försäljningen av svartsprit har ökat så har hembränningen minskat kraftigt.
– Går man tillbaka tio år i tiden så beslagtog vi närmre 5 000 liter hembränt, i år har det varit cirka 50 liter, säger Thulin.

Christer Thulin efterlyser mer insatser vid gränserna för att få ett stopp på svartspriten:
– De insatser som måste göras de måste vara vid gränserna, det är där det är samlat.

David Rasmusson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".