EU-val med överraskningar

Valdeltagandet i valet till EU-parlamentet blev något lägre i Skåne än riket i stort. Nybildade Junilistan som lyckades ta tre platser i EU-parlamentet hade också ett något sämre stöd hos de skånska väljarna jämfört med svenskarna i genomsnitt.

Junilistan gjorde succé hos en stor del av de svenskar som i går valde att gå till valurnorna. 14,4 procent la sin röst på det nybildade partiet. Men i Skåne fick de något svagare stöd än landet i genomsnitt.

Störst stöd i Skåne fick Junilistan i kommunerna Hässleholm, Kristianstad, Staffanstorp och Ängelholm, där över 14 procent av väljarna la sin röst på Junilistan. Minst intresse för Junilistan finns i Bjuv, Bromölla, Svalöv och Östra Göinge där partiet bara fick runt 8 procent.

Om Junilistan nu fick något sämre stöd av skåningarna så fick det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna förhållandevis stort stöd.

I Skåne fick partiet 3,4 procent av rösterna, jämfört med hela riket där bara 1,1 procent röstade på Sverigedemokraterna. Det största stödet finns i Eslövs kommun, följt av Kävlinge och Burlöv.

När det gäller valdeltagandet från skåningarna så ligger länet ett par procent lägre än landet i stort. Bjuv är den kommun i Skåne där det igår fanns flest soffliggare. Bara 24,6 procent av Bjuvborna gick till valurnorna i valet till EU-parlamentet.

Det kan jämföras med hela landet där 37,2 procent valde att gå och rösta. Störst valdeltagande i Skåne var det i Lomma, Lund och Vellinge där över 40 procent av de röstberättigade gick och röstade.

Jan Andersson socialdemokratisk EU-parlamentariker från Helsingborg är inte särskilt nöjd med valresultatet.

Socialdemokraterna fick 26 procent av rösterna i Skåne och det är en minskning med 1,3 procentenheter.

- Jag hade hoppats att det skulle ha gått bättre för mitt parti. Vi har inte lyckats engagera i de sakfrågor som vi har fört fram. Junilistan har ridit på våg EU-skeptikerna, säger han.

Inte heller folkpartiets EU-parlamentariker från Malmö Olle Schmidt är särskilt nöjd med valet.

Folkpartiet tappar ett av sina tre mandat och fick 10,6 procent av rösterna i Skåne, en minskning med 3,8 procent.

- Det är en stor besvikelse. Vi har haft svårt att hävda oss i glesbygd, resultaten pekar åt olika håll. Det låga valdeltagandet totalt sett vittnar om att vi inte nått ut med att förklara vad EU-parlamentet håller på med, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista