Foto: Leif Jansson/Scanpix
Skåne

Snart saltas Skåne igen

Ikväll väntas det bli kallare med risk för halka och saltbilarna kommer att börja rulla igen på vägarna under eftermiddagen. Enligt Trafikverket finns det vägsalt så det räcker för de stora vägarna, men i Ängelholms kommun börjar den lokala entreprenörens lager med vägsalt att sina.

– Vår leverantör ringde och sa att det började bli kärvt, så nu använder vi saltblandad grus, säger Jörgen Hansson arbetsledare på gatuavdelningen i kommunen.

Det har varit en strykande åtgång på vägsalt den här vintern. Och även om det inte är någon saltbrist kan tillgången variera.

Blidvädret den senaste veckan har ställt till många problem, men har åtminstone tillfälligt dämpat saltåtgången på gator och vägar. Men nyligen kom ett nytt lass vägsalt till hamnen i Åhus och de 5 000 ton som finns kvar beräknas räcka tills nästa fartyg ska komma med påfyllning om några veckor och till hamnen i Halmstad väntas en leverans nästa vecka.

Trafikverkets normala förbrukning av vägsalt för hela landet ligger på uppemot 250 000 ton men den kommer att överskridas den här vintern, säger Per Gustavsson informationsansvarig på Trafikverket. Och även om det nu blir kallare igen räknar man från Trafikverkets sida med att saltet ska räcka till för de vägar som Trafikverket har ansvar för.

– Vi försöker hålla koll så det inte uppstår en brist, säger Per Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista