Malmö

Hyresgäster tvingas ge plats för hemlösa

1:40 min

Stadsmissionen i Malmö säger upp flera hyresgäster för att bygga ett boende för hemlösa, trots att hyresgästerna menar att de blivit lovade att få bo kvar. En av dem är 30-årige Viktor Rosdahl som nu är rädd att bli bostadslös tillsammans med sin 1,5-åriga dotter.

– Det känns förfärligt. Jag är ledsen över att det har blivit så här, det kom som en chock, säger Viktor Rosdahl.

I vardagsrummet i den lilla ettan i ett gårdshus i Malmö står ett stort rosa tält. Här brukar 1,5-åriga Marie leka när hon bor hos sin pappa. Här har Viktor bott i fyra år, men i december blev han och grannarna plötsligt uppsagda, kort efter att Stadsmissionen, som arbetar med att hjälpa hemlösa, köpte huset. Nu är han orolig för var han och dottern ska ta vägen. Enligt Viktor blev grannarna muntligt lovade att få bo kvar när huset såldes, men det stämmer inte säger Birthe Wallin som är direktör på Stadsmissionen i Malmö.

– Vi har inte lovat någonting, säger Birthe Wallin.

Niklas Olsson som arbetar som jurist på Hyresgästföreningen i Malmö är kritisk till hur uppsägningen gått till.

– Här har man skickat en uppsägning utan att precisera så noga vad det är för skäl man har. Det är inte speciellt välgrundat tycker jag.

Men att hyresgästerna kommer ställas på gatan håller inte Birthe Wallin på Stadsmissionen med om, trots att ingen blivit erbjuden någon hjälp, vilket är praxis enligt Hyresgästföreningen.

– De som vi är skyldiga att erbjuda lägenhet kommer att få det, om vi är skyldiga att erbjuda det.

Men det är inget som Viktor fått någon information om, trots att han frågat om det. Och tills vidare räknar han med att behöva leta nytt boende till honom och hans dotter.

– Jag tänker göra allt jag kan för att hitta ett boende, kämpa på så länge som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista