Malmöpsykiatrin sparar 20 miljoner

Indragna tjänster och överbeläggning blir konsekvensen av besparingar på akutspykiatriska kliniken på Universitetssjukhuset MAS i Malmö. Det gör att personalen känner sig rädda och får svårare att hantera patienter som ibland kan bli våldsamma.

Anders Nilsson är förtroendevald i Kommunals sektion 55:

– Har man en högre bemanning så kan man på ett mjukare sätt möta psykotiska patienter, säger han.

Att personal skadas så svårt att de behöver sjukhusvård är extremt ovanligt, men när det händer går det snabbt. De som kommer till akutpsykiatriska kliniken är de som är akut psykiskt sjuka och många löper stor risk att skada sig själv eller andra, och det ställer förstås stora krav på personalen.

Men nu ska man minska årskostnaden för psykiatrin med 20 miljoner kronor, varav fyra miljoner ska tas från akutpsykiatriska kliniken. Besparingarna beror ytterst på Region Skånes stora underskott. 

Efter bland annat mordet på Anna Lindh och den femåriga flickan i Arvika i höstas pratades det mycket om vikten av akut psykisk vård och Tomas Eriksson, som är chefsöverläkare och verksamhetschef på akutpsykiatriska kliniken är besviken på att det trots allt blir besparingar.

– Jag tycker att det är beklagligt, men det är utanför min kontroll. Vi hade hoppats att vi skulle få undantag från sparbetingen på UMAS efter just den diskussion som förts, men det har vi inte fått, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista