1 av 3
Utstickande delar på det ihopknycklade vagnssetet trycks in med hjälp av grävskopa. Foto: Karin Olsson-Bendix/SR
2 av 3
Det havererade loket är packat och klart för transport till verkstad. Foto: Karin Olsson-Bendix/SR
3 av 3
Det trasiga vagnsetet står halvt inpackat i presenning på perrongen till det tidigare spår 13 på Malmö C. Foto: Karin Olsson-Bendix/SR
Malmö

Nu ska olyckståget lagas i Västerås

Det X2000-tåg som körde rakt in i en stoppbock på Malmö central för tre veckor sedan är nu redo för att köras till verkstad. Än har SJ inte redovisat varför olyckan inträffade.

Under gårdagen lyftes loket och den tågvagn som blev mest skadad av spåret och på en bogseringstrailer. Idag bockade man till vagnen så att den ska kunna transporteras säkert till Bombardiers verkstad i Västerås.

– Tågsetet ska nu lagas. Senaste imorgon på eftermiddagen ska det vara framme i Västerås, säger Sven-Ingvar Håkansson, informatör på SJ.

Det har varit en lång process att få alla tillstånd att transportera det skadade tåget. Polisen är också inblandad.

Komplicerat var det också att få bort olyckståget. Det tog flera dagar innan ansvariga hittade en metod.

Det var på nyårsdagen som tåget körde rakt in i en stoppbock på Malmö central. Ingen kom till skada, men händelsen vållade stor uppmärksamhet. Varför olyckan inträffade har SJ och Trafikverket inte redovisat ännu.

– Vi har en ganska klar bild över vad som har hänt, mer än så säger jag inte i nuläget, säger Sven-Ingvar Håkansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".