Sony Ericsson i Lund. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Lund

Sony Ericssonvinst lägre än förväntat

Vd: ”Viktigt att stärka oss på smartphoneområdet”
1:31 min

Mobiltelefontillverkaren Sony Ericsson med stor verksamhet i Lund vände till vinst under 2010. Men när resultatet för det fjärde kvartalet redovisades var det sämre än förväntat. Vinsten på 35 miljoner euro var mindre än hälften av vad analytikerna räknat med.

– Volymerna blev lägre än förväntat, eftersom vi hade en åldrande produktfamilj, som gjorde att vi fick sänka priset, säger Bert Nordberg, företagets vd.

2009 var ett dystert år för den svensk-japanska mobiltillverkaren men under 2010 vände det och under de tre första kvartalen ifjol visade företaget svarta siffror. Så även idag när resultatet för det sista kvartalet redovisades.

Men 35 miljoner euro före skatt är betydligt lägre än de 79,7 miljoner som analytikerna hade räknat med enligt Reuters sammanställning.

– Man måste dock se 2010 som ett omställningsår. Vi bytte strategi och gick över till en smartphone, så då får man väl säga att det var hyfsat framgångsrikt, säger vd Bert Nordberg.

För att öka försäljningen ska nu fler nya modeller lanseras med kortare intervaller.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".