Skåne

Region Skåne fick mindre av kömiljarden

1:39 min

Region Skåne misslyckades med den statliga kömiljardens krav att ge tillräckligt många patienter behandling inom tre månader förra året. Däremot klarade man tidsgränsen för besök och får sammanlagt drygt 100 miljoner kronor.

Moderaten Carl Johan Sonesson, hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, beklagar att man inte nådde ända fram.

– Det är väldigt olyckligt att vi inte klarade det. Vi har jobbat hårt för att komma upp i 80 procent men vi hamnar på 78. Det betyder att alla våra duktiga medarbetare som har gjort ett jättejobb hamnar precis på mållinjen, säger Carl Johan Sonesson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

För många skåningar, närmare bestämt 22 procent av patienterna, fick vänta mer än nittio dagar på operation eller annan behandling förra året, och det gör alltså att regionen går miste om pengar. Trots det får man 100 miljoner, eftersom man klarade kraven vad det gäller besök i vården.

I jämförelse med övriga landet hamnar Skåne på trettonde plats av 21 landsting. Bäst är Halland som enda landsting klarade att behandla hela 90 procent av patienterna i tid. Det innebär att Halland på så sätt får nästan fyra gånger mer pengar per invånare än Region Skåne.

De hundra miljonerna till Region Skåne ska nu användas av sjukvårdsförvaltningarna för att jobba ännu hårdare med att kapa köerna. Och det gäller att sikta högre. Inför i år har nämligen kraven för att få del av kömiljarden skärpts ytterligare.

Nu måste 70 procent av patienterna få ett besök eller en behandling inom två månader istället för tre. Men Carl Johan Sonesson tror ändå att Skåne ska klara de nya kraven.

– Jag tror att rutinerna som vi har byggt upp för att klara 2010 ger oss stora möjligheter att klara 2011 års skärpta krav, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista