Lund

Personal känner oro och framtidstro

2:13 min

Det måste gå snabbare i framtiden. Det menar man på Sony Ericsson i Lund. I dag kom resultatet för det sista kvartalet 2010.

– Vi måste komma med nya produkter snabbare. Konkurrensen är knivskarp, säger Bert Nordberg, vd på Sony Ericsson.

Fler modeller i snabbare takt ska tas fram. Och det ska göras i Lund för här finns merparten av Sony-Ericssons svenska verksamhet. I de stora kontorskomplexen jobbar ungefär 3000 personer, men de har varit fler.

Företagets dåliga resultat 2009, minus 9,3 miljarder kronor, gjorde att 450 anställda varslades om uppsägning och av dem fick till slut cirka 350 gå, dessutom gjorde sig mobiltillverkaren av med många konsulter.

Nu går företaget med vinst igen, 1,3 miljarder kronor 2010, och vd Bert Nordberg lovar att det inte finns några fler varsel i sikte.

Men Sony Ericsson säljer allt färre telefoner och har nu rekordlåga tre procent av världsmarknaden.

– Det är oroande. Vi måste börja ta marknadsandelar igen, säger Ulf Bengtsson.

På Lunds Tekniska Högskola plockar företaget många av sina anställda. I en rakning i höstas kom Sony Ericsson på tolfte plats när unga svenska ingenjörer skulle ranka sin drömarbetsplats och många i Lund ser nog mobilföretaget ett bra alternativ.

– Det är ett stort företag. Det är ett bra företag att börja på, säger Peter Öberg, som läser elektroteknik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista