Helsingborg

Beslut om nya Hamnleden nära

1:37 min

I dag tas det första beslutet om var den nya Hamnleden i Helsingborg ska ligga. De olika förslagen har varit omdiskuterade. I styrgruppen säger man nu att ett stort steg ska tas.

– Det låter positivt. Men hade jag bott nära leden kanske jag hade protest, säger Kémal Mustafa, som är ute och går precis vid den tänkta sträckningen.

– Det kanske är bra. Allt farligt, vägar och företag samlat på samma plats, ler Eva Olenmark i Helsingborg.

Planeringen av Hamnleden, som är en del av E4:an och ingår i den nationella infrastrukturplanen, har diskuterats i flera år. Det har funnits flera olika förslag på sträckning, förslag som kritiserats hårt av de boende som skulle bli berörda. Men nu talar det mesta för att det är det södra förslaget som kommer att förordas av styrgruppen med politiker och tjänstemän.

I det förslaget går Hamnleden längs Rusthållsgatan och Koppargatan. På en del av sträckan ska trafiken ledas genom en tunnel.

Om styrgruppen förordar det förslaget är det första beslutet i en lång beslutsprocess.

– Nu kommer man att ta ett beslut och välja förslag. Vi kommer också bestämma vilken standard vägen kommer att ha, säger Göran Persson trafiksamordnare i Helsingborg och som sitter med i styrgruppen.

– Sedan kommer kommunen och Trafikverket också säga sitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista