Experter ingen frälsning i operastyret. Foto: Jan Wieslander/SR.
Skåne

Inga experter i operans styrelse

1:35 min

Politikerna håller ställningarna i styrelsen för Malmöoperan. Förslaget att ersätta dem med experter genomförs inte. I alla fall inte nu.

Strax efter att femklövern av de borgerliga partierna och Miljöpartiet vunnit valet i regionen kom man överens om att ordföranden och vice ordföranden i operastyrelsen skulle vara människor med fackkunskaper istället för politiker. Bakgrunden var att en utredning föreslagit just detta och att den sittande styrelsen under den gångna mandatperioden fått kraftig kritik, bland annat från revisorerna. 

Men nu har femklövern tänkt om igen och kommit fram till att fortsätta med helpolitisk styrelse, som förlängs ett år i taget. Under tiden ska teaterns roll i den nya kulturpolitiken, där ju region och stat ska samsas i mycket större utsträckning, utredas. 

– Vi går ju faktiskt in i ett helt nytt kulturpolitiskt uppdrag. Vi har diskuterat frågan och sagt att det vore bra om kulturnämnden tittade på helheten och satte in vårt ägande av Skånes två största kulturinstitutioner i det sammanhanget innan vi sätter ner foten kring det bästa sättet att tillsätta styrelse i de två bolagen, säger Pia Kinhult (M), ordförande för regionstyrelsen.

Det är inte så enkelt att när det väl kommer till kritan vill inte politiker lämna ifrån sig uppdrag?

– Det är mycket möjligt. Det finns alltid sådana aspekter i frågor, men i det här fallet tycker jag inte att vi kan säga det utan tvärtom. Det här är med respekt för att vi har ett ansvar när det gäller de två mycket dominerande kulturinstitutioner som vi har i Skåne, säger Pia Kinhult.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista