Swebusanställda oroade för sina jobb

Nästa år ska Arriva ta över lokaltrafiken i Helsingborg från Swebus. På ett möte mellan de anställda på Swebus och representanter från Arriva igår, sa man att ungefär 160 av de cirka 200 som nu arbetar för Swebus skulle få jobb hos Arriva.

Leif Persson är klubbordförande för fackförbundet Kommunal på Swebus är inte nöjd med det beskedet.

Facket har hela tiden velat ha in en klausul i kontraktet där Arriva skulle förbinda sig att anställa all befintlig Personal på Swebus, men någon sådan har aldrig införts. Leif Persson har flera gånger agerat mot politikerna för att få in den här klausulen i kontraktet. 

– De säger att de inte kan gå in och peta i arbetsmiljön, det skulle facket göra. Många är deprimerade och undrar vad de ska göra i framtiden. Och det handlar inte bara om bussförare, säger han.

Från fackets sida är man beredda att driva den här frågan långt upp och man säger sig ha stöd centralt. Och man vill också få en så snabb process som möjligt eftersom den här processen är tuff för de anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".