Skåneföretagen på väg uppåt

Det går bättre för företagen i Skåne. Det visar Svenskt Näringslivs konjunkturprognos som presenterades idag. Men trots att företagen gör större vinster kommer sysselsättningen inte att öka.

I många delar av Sverige kommer arbetslösheten att öka i år, och att Skåne står sig så bra som det ändå gör tror man på Svenskt näringsliv beror på att stora delar av arbetstillfällena finns inom tjänstesektorn och på närheten till kontinenten.

Utvecklingen i Skånes olika delar skiljer sig mycket åt, och exakt hur framtiden kommer att se ut är oklart. På östsidan av Skåne har vi låg arbetslöshet. Men där rör det sig om företag, i traditionella tillverkningsbranscher, ofta underleverantörer, med osäkerhet om de säljs till utlandet eller om de kan få en nytändning. På västra sidan finns en högre arbetslöshet, men här finns också de spännande tjänsteföretagen, där tillväxt kan skapas, men där vi inte kommit igång riktigt än, Gertrud Elisabet Bohlin som är regionschef för Svenskt näringsliv i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista