De fick sina fördomar utmanade. Foto: Axel Palmkvist/SR.
Skåne

Elever gör utställning om sina fördomar

1:38 min

I snart ett år har elever på Värner Rydénskolan på Rosengård i Malmö och på Ängdalaskolan i Höllviken arbetat gemensamt för att utmana sina fördomar. Nu har de gjort en utställning som visas på Malmö högskola.

– Det tog en liten stund i början. Vi från Ängdalaskolan stod i ena hörnan och de andra i den andra. Men det tog inte lång tid innan vi började prata med varandra, säger Ronja Lundquist från Höllviken.

Hon står bredvid Alaaeldin Yousif och tittar på en av de planscher som visas upp under utställningen på Malmö högskola. På planschen har barnen från Ängdalaskolan i ett kollage beskrivit hur de tror att eleverna på Rosengård ser på livet i Höllviken. Stora hus och mycket lyx dominerar. 

På andra sidan har barnen på Värner Rydén fått göra samma sak.

– Vi trodde att de såg oss som bortskämda ungdomar som hänger ute varje dag och inte pluggar, säger Alaaeldin Yousif. 

Han tror att medias bild av Rosengård formar mångas åsikter. 

– Media beskriver Rosengård som att alla som bor där är kriminella. De är inte sociala som personer. 

Sedan kollagen på planscherna gjordes har lång tid gått. Eleverna har träffats i nästan ett år och har bland annat haft gemensamma hemkunskapslektioner och gått på speed dating, där de fick prata med varandra, en och en under kort tid. 

Projektet startades av Britt-Marie Magnusson och Karin Andersson i Höllviken. De hade båda tonårsbarn och tyckte att det var synd att deras barn aldrig träffade jämnåriga från andra städer. Men det krävdes så klart mycket arbete för att få igenom projektet.  

– Det har varit otroligt mycket jobb, men det har också gett så mycket tillbaka. Det har varit en kick så man blivit så glad och fått massa energi, säger Karin Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista