Skånestyrelser leder kvinnoligan

De senaste åren har antalet kvinnor som sitter i styrelsen i svenska börsbolag mer än fördubblats. Men fortfarande är inte mer än 14 procent av styrelseledamöterna kvinnor. Men den här utvecklingen är trots allt positiv, tycker Stephan Müchler som är vd för Sydsvenska industri- och handelskammaren.

I år är 14, 6 procent av alla styrelseledamöter i svenska börsnoterade företag kvinnor. Det är en förbättring sedan förra året då siffran var 11 procent och en ganska stor förbättring sedan förrfjol då siffran bara var 6 procent.

Bland de hundra största företagen i Sverige är 11 skånska och i de företagen är siffrorna lite bättre än i resten av landet. Där är 17 av 83 styrelseledamöter kvinnor. Det vill säga var femte.  De sämsta skånska företagen är Cardo och Anoto group där bara en av åtta i styrelsen är kvinnor. Bäst är Gambro där tre av nio styrelseledamöter är kvinnor. Men varför det är bättre i Skåne är svårt at säga

År 2002 kom då varnade jämställdhetsministern med ett hot om att lagstadga om könskvotering i bolagsstyrelserna. Minst 25 procent av ledamöterna skulle vara kvinnor. Och det här hotet fick många reaktioner i näringslivet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".