Skärpt koppeltvång i Landskrona. Foto: Daniel Zdolsek/TT
Landskrona

Polisen kopplar greppet på lösa hundar

Polisen: ”I värsta fall blir det 1 000 kronor i böter”
1:26 min

För att få bukt med problem med hundar som springer lösa har Landskrona kommun infört strängare regler. Stan har också fått en särskild hundövervakningspolis.

 – Min sambos hund blev ihjälbiten i somras av en annan hund som sprang lös, säger Jörgen Einsbuch som bor i Landskrona.

Han är inte ensam om den erfarenheten. Hundar som attackerar människor eller andra hundar har blivit fler. I Landskrona har polisen bestämt sig för att satsa mer resurser för att komma till rätta med problemet och bland annat utsett en polis som är särskilt ansvarig.

– Det är ett rätt så krångligt regelverk med många olika lagstiftningar som man måste kunna. Det krävs att man har en specialist, säger Mats Karlsson, närpolischef. 

Satsningen är ett samarbete mellan kommunen och polisen där man bland annat skrivit om den lokala ordningsstadgan så att det blivit koppeltvång i fler parker. Följs det inte kan det bli dyrt för ägaren.

– Då tar jag ett snack med ägaren. Sedan får man bedöma det från fall till fall. I värsta fall blir det 1 000 kronor i böter, säger polisen Mattias Karlsson som jobbar med hundfrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".