Anna Stenberg och dottern Siri storhandlar mer. Foto: Svjetlana Pastuhovic/SR
Skåne

De minskade sina utsläpp med ett ton var

Deltagare: ”Minska resorna är svårt”
1:59 min

Igår eftermiddag och kväll avslutades projektet som skulle göra 170 hushåll i Skåne klimatsmartare. I ett års tid har hushållen fått prova på att leva mer klimatsmart.

– Det har gått bra. Vi storhandlar istället för att småhandla oftare. Och så har vi tittat över vår energiförbrukning och stänger av stand-by produkter. Jag tror att vi tjänar på det, säger Anna Stenberg.

Hon och hennes familj har varit med i projektet KlimatVardag. De bor i Kristianstad och har flyttat ut på landet. Det har gjort det hela lite svårare.

– Resorna är svåra att minska på. Vi kör bil till och från dagis och det går inte att ta buss. Så det är svårt att minska på, säger Anna Stenberg.

Det har inte alltid varit en dans på rosor att vara med i projektet KlimatVardag. Vissa saker har deltagarna helt enkelt fått ge upp. Men trots det så räknar KlimatVardag med att deltagarna har minskat sina koldioxidutsläpp med i genomsnitt 1 ton per person under det här året.

Projektet avslutades alltså igår men nu fortsätter arbetet. Nu ska man påverka politikerna.

– Vi har tagit fram ett manifest med önskemål till politikerna och företagarna för att det ska bli enkelt att leva klimatsmart, säger Tove Zellman som är kommunikatör för projektet.

– Ett av önskemålen är att det ska finnas ekonomiska incitament att leva klimatsmart, att priserna ska jämnas ut. Och så hoppas vi att de fångar bollen.

Men hur ser man till att det här blir vardag, att det inte bara blir ett projekt?

– Man får inte göra för stora förändringar. Det viktigaste är det små, att man sopsorterar lite mer och storhandlar lite mer. Man får ta ett litet steg i taget annars blir det för stort om man ska ändra allt, säger Anna Stenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".