1 av 2
Skolsköterskorna Margaretha Olsson (t v) och Eva Jacobsen. Foto: Edina Hrustic/SR
2 av 2
Vellinge

Ensam skolsköterska räcker inte

1:21 min

Elever på Sundsgymnasiet i Vellinge riskerar att inte få den vård som de behöver. Det menar Vellinge kommuns alla fem skolsköterskor som därför nu anmält gymnasieskolan till Socialstyrelsen.

Sköterskorna menar att skolhälsovården på gymnasiet brister eftersom skolans 900 elever delar på två timmars skolskötersketid i veckan. Margaretha Olsson som är den enda skolsköterskan på Sundsgymnasiet tycker att det inte räcker.

– Det är mycket tragiskt. De här bristerna leder ju till att vi inte blir någon naturlig person på skolan. Eleverna tar inte kontakt med oss, vi kan inte ta ansvar för skolhälsovården på Sundsgymnasiet helt enkelt, säger hon.

Det har gått en månad sedan skolsköterskorna hörde av sig till Socialstyrelsen. Enligt riktlinjer från Socialstyrelsen ska elever som går första året på gymnasiet bli erbjudna tid hos skolsköterskan, men det är svårt för Sundsgymnasiet att nå upp till detta.

– Det är under all kritik, säger Eva Jacobsen.

Hon är en av de fem skolsköterskor som hört av sig till Socialstyrelsen och hon har själv hand om 600 elever på en skola i Höllviken.

Det är i dag väldigt vanligt att skolsköterskor runt om i hela Sverige känner stor press eftersom de har hand om flera hundra - ibland tusen elever - på egen hand.

- Vi hinner bara med det minimala av vad som rekommenderas, säger Eva Jacobsen.

I kommunhuset i Vellinge är det moderaten Carina Larsson som har ansvar för elevhälsan och hon tycker att läget på Sundsgymnasiet är allvarligt.

– Men här pågår ett arbete med att titta över organisationen när det gäller elevhälsan, säger Carina Larsson.

Det är fortfarande inte klart vad kommunen kommer göra för att ändra på detta, men Margaretha Ohlsson vill snart se en förändring.

– Jag tycker att det ska finnas en betydligt större tjänst för skolsköterskorna på gymnasiet, jag hoppas verkligen att det blir så, säger Margaretha Olsson.

Socialstyrelsen har nu påbörjat ärendet om Sundsgymnasiet och begärt yttranden från Utbildningsnämnden i Vellinge kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista