1 av 2
I höst invigs det nya häktet. Foto: Anna Hanspers/SR
2 av 2
Helsingborg

I höst öppnar nya häktet

1:26 min

Under lång tid har det varit ont om häktesplatser i Skåne. Men till hösten öppnar det nya Kriminalvårdshuset på Berga i Helsingborg med ett nytt häkte med 120 platser.

I två år har arbetet med att bygga den 18 000 kvadratmeter stora och sex våningar höga byggnaden pågått och till våren ska allt vara klart.

– Det svåraste har varit att tillgodose kriminalvårdens krav på logistik och säkerhetsarrangemang, säger Bratislav Marjanovic, regionchef på Peab. Idag är det mesta färdrigt och det är omkring hundra man som jobbar på bygget, men när det var som mest var det uppemot 160 man.

Det nya häktet öppnar i oktober - och då kommer det provisoriska häktet i Helsingborg att stänga, liksom i Ängelholm och kanske ytterligare något. I huset finns också vanliga kontorslokaler och även frivården kommer att finnas här.

Det är lite svårt att hitta i huset. Även för dem som jobbat där länge. Och det handlar om säkerhet - exempelvis går hissarna till olika våningsplan.

– Jag tar alltid de säkra vägarna som jag vet att jag hittar, säger Stefan Nilsson som arbetat på bygget i två år.

Högst upp i byggnaden ligger rastgårdarna med sina gallerförsedda tak. Längre ner finns de 120 cellerna. De är alla är omkring tio kvadratmeter och ser likadana ut med väggfast inredning.

– De kom i moduler och det finns inga vassa kanter och ingenstans kan man hänga upp saker, allt för att förhindra att de intagna skadar sig själva, säger Bratislav Marjanovic.

Det luktar ännu nytt i cellerna.

– Ljuset är också speciellt och vi göra tester för att hitta rätt, fortsätter Bratislav Marjanovic. Det ska komma in tillräckligt med ljus men de intagna ska inte kunna kommunicera med omgivningen.

I mars förra året dog en 22-årig man på bygget när en betongvägg rasade.

– Olyckan innebar ett trauma för hela arbetsplatsen, säger Bratislav Marjanovic.

Veckorna efter stannade arbetet upp men det har inte lett till några större förseningar. Polisutredningen om arbetsplatsolyckan pågår och beräknas vara klar under våren. Flera förhör har hållits och fem personer har delgivits misstanke om brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista