The Hives, The Ark och Timbuktu är alla inblandade i de ekonomiska turerna. Foto: Scanpix
Skåne

Skånska artister bråkar om pengar

0:54 min

Idag träffas advokaterna för flera stora svenska artister, bland andra skånska Timbuktu och the Ark i tingsrätten i Malmö. Timbuktus bolag har stämt sju andra artistbolag på sammanlagt nästan fem miljoner kronor efter att hans pengar förts över till dem.

Det var hösten 2009 som Timbuktu av en slump upptäckte att det bara fanns 100 kronor på ett av hans konton, där det borde finnas flera miljoner.

Redovisningsbyrån som skötte Timbuktus bokföring, kunde inte svara på var pengarna tagit vägen men enligt stämningasnsökan har de fört över flera miljoner till andra artister som de också skötte bokföringen åt, bland andra the Hives, the Ark och Weeping Willows. Vi har sökt redovisningsbyrån utan att få tag på dem.

– Det har skett lånetransaktioner mellan de olika bandens konton, berättar Krister Azelius som är advokat och företräder ett av artistbolagen som träffas i rätten idag.

Han säger att banden själva inte visste om att pengar flyttatades mellan deras konton. Det man ska reda ut nu är vad som egentligen hänt och om redovisninhsbyrån har gjort fel

– Man har inte hanterat det här på bästa sätt, det kan man ju konstatera, någonstans har det brustit i hanteringen säger Krister Azelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista