Skåne

Bidrag gör det lättare att jobba utomlands

1:11 min

Allt fler skåningar kan komma att börja jobbpendla eller söka jobb utomlands. Från och med nästa vecka bli det nämligen möjligt att söka pendlingsbidrag från Arbetsförmedlingen till andra länder inom EU och EES-området.

– Bidraget kommer att ge större chans till jobb för de som vill gå vidare med sina liv, säger Suzan Baki från Malmö som söker jobb just nu och som tycker bidraget är bra.

Tidigare har man kunnat få pendlingsbidrag endast inom Sverige, men nu kan arbetssökande eller personer som riskerar att bli av med sina jobb och som fyllt 20 år komma att få bidrag för jobbsökarresor, flytt eller för att dagpendla till jobb.

Peter Fogvall som jobbar på Öresund Direkt på Arbetsförmedlingen tror att bidraget kommer att leda till att allt fler yngre personer från Skåne kommer att söka jobb i bland annat Norge eller Danmark.

– Med tanke på att många som inte har jobb i dag inte har så feta plånböcker blir det kanske lättare att ta steget över till Danmark om man blir kallad till intervju. Då får man hjälp med resa och pendlingsstöd, säger Peter Fogvall.

I dag jobbpendlar redan flera tusen personer från Skåne till exempelvis Köpenhamn. Och med de nya pendlingsbidraget kan det bli möjligt att få upp till 2000 kronor i månaden för att täcka resekostnader.

Men trots bidraget skulle jobbsökande Suzan Baki från Malmö helst vilja ha jobb i Sverige.

– Jag har barn så det är inte så enkelt att åka runt och jobba, säger Suzan Baki.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista