Handboll, VM

Dansk mardröm väntar Sverige

1:33 min

Sverige har inte besegrat Danmark sedan maj 2008. Och om danskarna får bestämma kommer det inte att ske i Malmö på tisdagskvällen heller.

 Senast Sverige vann mot Danmark var den 25 maj 2008 och då fanns målvakterna Tomas Svensson och Peter Gentzel med truppen. Annars har det blivit förluster fram till veckan före VM då länderna spelade 29-29 i ett genrep.

Men Danmarks Lasse Svan Hansen är övertygad om att det i kväll kommer bli dansk seger igen. Och inte bara det - han är säker på att Danmark vinner publikmatchen i Malmö Arena.

– Jag har läst att det sålts fler biljetter till danskar än svenskar så jag Danmark vinner.

Danskarna är lite mer högljuda också.

– Det är de verkligen.

Men Svan Hansen, som stod för tre mål från kanten när Danmark besegrade Argentina i söndags, vet att det inte kommer att bli en lätt match.

– Sveriges styrka är försvars- och kontringsspelet, precis som för oss. Det har ett riktigt bra försvarsspel med Jernemyr och Tobias inne i mitten. Om deras försvarsspel fungerar och det blir svårt för oss att göra mål, kommer de försöka kontra och det ska vi helst undgå, säger

Matchen avgör vilket lag som vinner gruppen - och eventuellt slipper regerande mästarna Frankrike.

– Om man vinner gruppen får man onekligen en lite lättare match, så det är viktigt.

Sveriges Jan Lennartsson, som spelar i danske Ålborg till vardags, ser även andra fördelar.

– Vi är mitte inne i en turnering och det handlar om att ha en go känsla vidare. Nu är det en match som på pappret kanske inte betyder något men det betyder mycket att man kommer vidare och framåt. Man känner att det går bra i laget så det är en viktig match.

Och Lennartsson vet hur danskarna ska besegras.

– Vi har väl vårat segerrecept klart för oss, med ett solitt försvar och en målvakt som nästan inte släpper in några mål alls. Och därefter gasar vi hela vägen fram, säger Lennartsson.

– De är inte så tunga men taktiskt skickliga och håller sig till sitt spelkoncept. Deras starka sida är mer anfallet till skillnad från oss.


Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista